Smaki wiosny: truskawki
Sezon truskawkowy trwa!
Wszyscy kochamy truskawki! Dlaczego? Bo są smaczne, nie tuczą, a przy tym są zdrowe! Bo można je jeść na wiele różnych sposobów, mogą być np. daniem obiadowym (kto nie lubi pierogów z truskawkami?) świetnie sprawdzają się również jako dodatek do dań mięsnych. Można przyrządzać z nich desery, piec ciasta, robić koktajle, konfitury, no i jedzone same czy ze śmietaną też są pyszne:) Chyba żadne inne owoce nie są wykorzystywane na tak wiele sposobów jak właśnie truskawki. A próbowaliście kiedyś truskawek z szampanem? Zdarzyło się tak, parę lat temu, że "świętowałyśmy" z koleżanką zamknięcie firmy w której pracowałyśmy, objadając się truskawkami i popijając je szampanem. Niezapomniany smak.... Niestety mają też swoje słabe strony. Są bardzo nietrwałe, a ich sezon trwa zdecydowanie zbyt krótko. Dlatego śpieszmy się i korzystajmy z truskawek póki są!
Oto kilka smacznych propozycji, które udało mi się przygotować w tym sezonie, może któreś z nich Was zainspirują do wypróbowania?
1. Biszkopt z truskawkami i z galaretką w wersji uproszczonej lub jak kto woli dla zabieganych:)
Biszkopt przygotowuję według tradycyjnego przepisu. Następnie smaruję go cienką warstwą masłem czekoladowym, które ma za zadanie połączyć biszkopt z owocami i galaretką. Na to wykładam truskawki i zalewam je tężejącą galaretką. Ciasto nie może się nie udać:) A co najważniejsze równie dobrze smakuje z innymi sezonowymi owocami, jak na przykład malinami czy borówkami.
Przygotowuje się go bardzo szybko. Wystarczy zmiksować (najlepiej w wąskim i wysokim naczyniu) truskawki z zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem i cukrem według uznania.
Koktajl jest bardzo smaczny, sycący i zdrowy.
3. Ostatnio zabrałam się również za przygotowanie dżemu z truskawek. Jest z tym trochę "zabawy" i przyznam, że nie przepadam za tego typu pracami ale myślę, że warto zaopatrzyć się na zimę w kilka słoików własnych przetworów:)
A Wy macie jakieś ulubione przepisy z truskawkami w roli głównej? Jeżeli tak, to pochwalcie się:)
1. Biszkopt z truskawkami i z galaretką w wersji uproszczonej lub jak kto woli dla zabieganych:)
Biszkopt przygotowuję według tradycyjnego przepisu. Następnie smaruję go cienką warstwą masłem czekoladowym, które ma za zadanie połączyć biszkopt z owocami i galaretką. Na to wykładam truskawki i zalewam je tężejącą galaretką. Ciasto nie może się nie udać:) A co najważniejsze równie dobrze smakuje z innymi sezonowymi owocami, jak na przykład malinami czy borówkami.
***
2. Koktajl z truskawekPrzygotowuje się go bardzo szybko. Wystarczy zmiksować (najlepiej w wąskim i wysokim naczyniu) truskawki z zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem i cukrem według uznania.
Koktajl jest bardzo smaczny, sycący i zdrowy.
***
3. Ostatnio zabrałam się również za przygotowanie dżemu z truskawek. Jest z tym trochę "zabawy" i przyznam, że nie przepadam za tego typu pracami ale myślę, że warto zaopatrzyć się na zimę w kilka słoików własnych przetworów:)
A Wy macie jakieś ulubione przepisy z truskawkami w roli głównej? Jeżeli tak, to pochwalcie się:)
Przesmacznie u Ciebie!!!:):):)
OdpowiedzUsuńO tej porze roku nie moze zabraknąć ani ciasta z truskawkami i galaretką, ani koktajlu:):):
piękny, miły i domowy blog...
ściskam :):):)
Dziękuję za miłe słowa:) staram się w pełni korzystać z tego co daje nam natura, dlatego już z niecierpliwością czekam na kolejne sezonowe owoce:)
Usuńpozdrawiam:)
Super wpis, truskawki w każdej postaci są pyszne! A truskawki w galaretce w gorące letnie popołudnie - mój numer 1! :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) tak to już jest, że najprostsze desery smakują najlepiej:)
UsuńTruskawki - moja wielka miłość <3 W szczególności koktajle, ciasta, desery. Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego co roku utrwalam smak lata w dżemach i mrożonych słodkich owocach :)
OdpowiedzUsuń