Jesienne super food czyli dynia w roli głównej

Wprawdzie październik miałam zacząć od przygotowania jesiennych dekoracji z dyni, ale ostatecznie  zamiast o walorach estetycznych, będzie dziś o zaletach smakowych dyni:)

Dynią zachwycam się od kilku lat. Z czasem zauważyłam też wzrost jej popularności na rodzimym podwórku. A ma za co być popularna! Jest nie tylko niezwykle urodziwa i dekoracyjna ale również smaczna i zdrowa!




Wiadomo, że to co jemy, ma znaczenie. Odpowiednia dieta wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Ale zbyt często zapominamy, że super food,  nie musi oznaczać nazwy modnych ostatnio nasion chia czy jagód goji, ale również może tyczyć się całej masy żywności znanych nam z naszego podwórka. A do takich zaliczamy dynię. Zdecydowanie jestem zwolenniczką zjadania tego, co mamy na  wyciągnięcie ręki. Tak więc dziś słów kilka o zaletach dyni.
  
 
 Z roku na rok staje się coraz popularniejsza, ale wciąż jeszcze nie wszyscy doceniają jej walory. A jest ich całkiem sporo. Zawiera witaminę A i  C, sporo błonnika, magnez, wapń i potas oraz całą masę składników wzmacniających odporność organizmu. Poza tym działa antynowotworowo.

Sama z roku na rok staję się jej coraz większą fanką i namawiam wszystkich do zaprzyjaźnienia się z tą pękatą pięknością. Jak ją jem? Najczęściej robię z niej zupę - krem, ale również chętnie zapiekam ją w kawałkach, ze skórką w piekarniku i wykorzystuję jako dodatek do mięs i ziemniaków.
Ostatnio otrzymałam przepis na babeczki z dyni i ciasto dyniowe. Jak zrobię i będą smaczne, to chętnie się z Wami podzielę przepisami.

A dziś podaję Wam przepis na zupę - krem. Szybki, łatwy i smaczny:) 
Oczywiście przepis, przepisem, a ja, jak zwykle traktuję go z przymrużeniem oka, czyli daję wszystkiego "na oko".
 
Składniki:

1 kg dyni
1 marchew
1 cebula
dwa ząbki czosnku
3 szklanki bulionu drobiowego
 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki śmietany 18%
do smaku sól, pieprz, ewentualnie mielona papryka, imbir

Wykonanie:

Dynię kroimy  na mniejsze kawałki, obieramy ze skórki i usuwamy pestki ( z tymi czynnościami jest najwięcej "zabawy" ale potem idzie już szybko:) Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem i podsmażamy na oliwie, stale mieszając przez około 3-5 min. Następnie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem aż wszystko zmięknie (około 30 min). Całość rozdrabniamy  blenderem, tak by powstał krem. Przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie mieloną papryką lub imbirem do smaku. Dodajemy łyżkę śmietany do każdej porcji.





Smacznego

Share this:

JOIN CONVERSATION

14 komentarze:

  1. Uwielbiam dynię i wszelkie dania z jej wykorzystaniem - zarówno wytrawne jaki na słodko :) Pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię jeść dynię, ale kocham ją także za jej dekoracyjny wygląd:)Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mniam :)
    Pycha, uwielbiam zupy dyniowe.
    U mnie na blogu w komentarzu napisałam Ci mój przepis, ale widzę, że w zasadzie jest taki sam :)
    Uściski jesienne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, zawsze chętnie czytam przepisy dyniowe z nadzieją, że znajdę coś nowego dla siebie:)

      Usuń
  3. Niestety nie lubię dyń :(
    Nie potrafię się do nich przełamać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, nie każdy musi je lubić. Ale chyba przyznasz, że są bardzo oryginalne w swoim wyglądzie:)

      Usuń
  4. Lubię dynie w każdej postaci - ciasto, zupa krem i jako ozdobę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dokładnie tak jak ja:):) Choć przyznam, że ciasta dyniowe smakują mi najmniej...

      Usuń
  5. Bardzo lubię zupę dyniową. Robią ją trochę inaczej - z ziemniakami i z cebulą.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem że można przyrządzać ją na różne sposoby. To tak jak z pomidorową, każdy robi ją inaczej, a w sumie to ta sama zupa pomidorowa:) P.S. Ja też czasami dodaję ziemniaki, ale akurat w przepisie ich nie ma:) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Świetne dyniowe inspiracje u Ciebie Ela :) Przepis na zupę bardzo fajny! Warto jeść dynię w każdej postaci, bo jest zdrowa i pożywna.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą Aniu. Jej walory zdrowotne są nie do przecenienia, a jej intensywny żółto-pomarańczowy kolor sprawia, że już od samego patrzenia na nią poprawia się nastrój w te szare, jesienne dni. Dlatego mam jej w okół siebie tak dużo:) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Zupę z dyni po raz pierwszy zrobilam w zeszłym roku. Wyszła bardzo pyszna. W tym roku tez planuje tylko czasu mało, bo przy dwójce dzieci to nie to samo co miałam przy jednym hehe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiesz, tego się właśnie boję, że też na nic nie będę miała czasu przy dwójce maluchów:)

    OdpowiedzUsuń